Ewald Pironet

‘Nu de kredietwaardigheid van Brussel in het gedrang komt, rijst de vraag: wanneer volgt België?’

Niet alleen de Brusselse, ook de Belgische regering wacht een loodzware opdracht.

Het gaat van kwaad naar erger met Brussel. Het ratingbureau Standard & Poor’s (S&P) verlaagde eind vorige week de rating van het Brussels Gewest. Dat betekent dat de kredietwaardigheid lager wordt ingeschat, met als gevolg dat Brussel in de toekomst meer rente zal moeten betalen als het gaat lenen. Van de Vlaamse kranten vonden alleen De Tijd en Het Laatste Nieuws het de moeite om erover te berichten, maar aangezien het Brussels Gewest leeft van federale dotaties en de Brusselse rode cijfers deel uitmaken van de Belgische begrotingscijfers die Europa beoordeelt, belangt dit ons allemaal aan.

De kredietwaardigheid van Brussel daalt omdat het begrotingstekort van het Hoofdstedelijk Gewest de komende jaren hoger zal zijn dan verwacht en de schuldgraad verder zal stijgen. Dat sluit aan bij het gevoerde begrotingsbeleid van de afgelopen jaren. Tussen 2018 en 2022 steeg de schuld met 166 procent. Dat is lang niet alles. De rekeningen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn al jaren een puinhoop. Voor het derde jaar op rij formuleerde het Rekenhof geen oordeel over die rekeningen ‘door onzekerheden over de fiscale ontvangsten en vorderingen’.

Tot nu toe lachte de Brusselse minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) deze kritiek op de Brusselse begroting weg. Nu S&P enkele maanden voor de verkiezingen de rating heeft verlaagd, zegt hij dat Brussel een ‘loodzware’ inspanning wacht, met besparingen, en dat het ‘van belang is dat elke huidige en toekomstige minister zich hiervan bewust wordt, niet enkel de minister van Begroting’. Over de historische verantwoordelijkheid zwijgt Gatz, maar Open VLD levert al 25 jaar onafgebroken de Brusselse minister voor Financiën en Begroting. Dan kan je niet doen alsof je niets te maken hebt met de Brusselse financiële puinhoop.

Nu de kredietwaardigheid van Brussel in het gedrang komt, rijst de vraag hoe lang het zal duren voordat ook de kredietwaardigheid wordt verlaagd van de met schulden beladen Franse Gemeenschap, onder andere bevoegd voor onderwijs. En wanneer volgt België? Een kredietverlaging van ons land zou betekenen dat ook België meer rente zou moeten betalen als het gaat lenen. Het ratingagentschap Fitch zei een maand geleden al dat de vooruitzichten voor ons land negatief zijn. Dat wil zeggen dat een ratingverlaging binnen zes of twaalf maanden mogelijk is als België geen extra maatregelen treft om het begrotingstekort te verminderen. Niet alleen de Brusselse, ook de Belgische regering wacht een loodzware opdracht.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content